top of page
Kültarih

Osmanlı Tarihine Giriş

OSMANLI DEVLETİ KURULURKEN

YAKIN DOĞU ANADOLU VE BALKANLAR

XIV. Yüzyıl başında, yakın doğunun en güçlü devleti, Memluklerdi. Memlukler, uzun yıllar Moğollar ve Haçlılarla savaşarak yakın doğunun tümüne egemen oldular. Memlukler, yıllar boyu güçlerini devam ettirdiler. Abbasi Halifesinin Mısır’da bulunması, Memluklere, İslam Dünyasında dini yönden üstünlük sağlıyordu.

XIV. yüzyıl başında yakın doğu, ekonomik yönden dünyanın en önemli bölgesii durumundaydı. Hindistan’dan başlayan ve Mısır ile Suriye limanlarında sona eren ‘’Baharat Yolu’’, Memluk topraklarından geçiyordu. Bu durum, Memluklere ekonomik yönden büyük fayda sağlamaktaydı.

*Daha fazla bilgi için = Memluk Sultanlığı adlı konumuzu inceleyiniz.

XIV. yüzyıl başlarında Anadolu’da şu devletler bulunuyordu:

- TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ (1075 – 1308)

Süleyman Şah tarafından kurulan Türkiye Selçuklu Devleti, Kösedağ Savaşı’nda (1243) Moğollar’a mağlup olunca Türkiye Selçukluları sosyal, siyasal, ekonomik yönden tamamen tamamen Moğolların egemenliğine girdiler. Türkiye Selçuklu Devleti’nin otoritesini kaybetmesi Anadolu’da yeni oluşumları beraberinde getirdi. Moğolların (İlhanlılar) denetimi altına giren T. Selçuklu Devleti 1308 de Sultan II. Mesut’un ölümüyle yıkılmıştır.

*Daha fazla bilgi için = Türkiye Selçuklu Devleti adlı konumuzu inceleyiniz.

- ANADOLU BEYLİKLERİ

Anadolu’nun İlhanlı Devleti’nin egemenliğine girmesive Türkiye Selçuklu Devleti’nin otoritesini kaybetmesi üzerine uçlara yerleştirilen Türkmen beyleriAnadolu Türk siyasi birliğinin bozulmasından istifade ederek, Türkiye Selçuklu Devleti’nin yerini alabilme mücadelesine girdiler. Böylece Anadolu’da onlarca beylik kuruldu. Bu siyasi dağınıklığa rağmen bu dönemde Anadolu’nun Türkleşmesi ve Türk kültürünün bölgeye yerleşmesi sağlandı. Anadolu’da başlayan bu yeni düzene II. Anadolu Beylikleri Dönemi adı verilir.

*Daha fazla bilgi için = II. Anadolu Beylikleri adlı konumuzu inceleyiniz.

- İLHANLI DEVLETİ (1256 – 1335)

Cengiz (Moğol) İmparatorluğu’nun parçalanması sonucunda Hülagu Han tarafından İran’da kuruldu. Merkezi Tebriz olan devlet zamanla Kafkasya, Irak ve Anadolu’ya hakim oldu. İlhanlılar (1243) Kösedağ Savaşı’nda Türkiye Selçuklu Devleti’ni yenilgiye uğrattılar.

*Daha fazla bilgi için = İlhanlı Devleti adlı konumuzu inceleyiniz.

- BİZANS İMPARATORLUĞU (395 – 1453)

Bizans İmparatorluğu, XIV. Yüzyılın başlarında Balkanlarda kan kaybetmekteydi. İmparatorluk makamında devamlılık yoktu. Generaller, imparator olmak amacıyla sürekli isyan etmekteydiler. Şehir ve kasabaları yöneten tekfurlar, merkezi yönetimi dinlememekteydiler. Halk, tekfurların baskısından, vergilerin ağırlığından yakınır durumdaydı.

Trabzon Rum İmparatorluğu ise, bu yüzyılın başında İlhanlılara bağlı durumda bulunuyordu.

*Daha fazla bilgi için = Bizans İmparatorluğu ve Trabzon Rum İmparatorluğu adlı konularımızı inceleyiniz.

- BALKANLARDA Kİ DURUM

XIV. yüzyılın başlarında Balkanlar’da bulunan başlıca devletler şunlardı: Bulgar Krallığı, Sırp Krallığı, Arnavut, Bosna, Hersek, Eflak ve Boğdan Beylikleri. Bunların içinde en güçlü olanı Sırp Krallığıydı. Balkanlar’da, siyasi birlik olmadığı gibi, dini birlik de yoktu. Bulgarlar, Sırplar, Ortodoks; Bosnalılar ve Hersekliler Bogomil mezhebine mensup; Macarlar, Ulahlar ve Hırvatlar Katolik mezhebine aittiler. Bu arada, Macarlar ve Venedikliler, Balkanları ele geçirme çabasındaydılar. Ancak Katolik olmaları ve Ortodoks olan Balkan milletlerini Katolik olmaya zorlamaları, bölgede siyasi ve dini çatışmalara neden olmaktaydı.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page